• criză la kil

    by  • May 13, 2010 • Jurnal de zi cu zi

    Aseară am cedat (pentru o scurtă perioadă de timp) isteriei din ce în ce mai generalizate cu privire la criză şi la urmările ei, pierderea locului de muncă şi implicit a securităţii financiare, foamete, dat în cap pe stradă – ca urmare a foametei, revoluţii sociale, ieşit în stradă, etc etc etc… Dat fiind mesajele subliminale pe această temă, care ne bombardează asiduu din toate părţile, îmi venea să le strig oamenilor aflaţi aseară pe stradă: “mâncaţi bine acum”, “faceţi-vă provizii, ehei, nu ştiţi voi câte se pot întâmpla”. Şi aş fi terminat cu tânguirea bunicului din „Copilăria” lui Maxim Gorki: „vaaaai de capul vostru!”

    Şi apoi am început să îmi aduc aminte de copilăria noastră. De grătarele pentru care tata pregătea nişte ţepuşe în care înfigea o bucată de slănină pe care trebuia să o păzim să nu se ardă prea tare, să nu pice în foc. Slănina se rumenea la foc şi apoi o puneam pe o felie de pâine şi o mâncam cu o poftă nebună. Nu erau nu ştiu câte sortimente de carne şi de preparate din carne, era o biată bucată de slănină, cu şoriciul tare şi, de obicei, fără nicio fâşghiuţă de carne prin ea. Dar era cea mai bună :-)

    Nu vreau sa fac acum apologia vremurilor de dinainte de revoluţie. Nu vreau sa fac analiză politică, socială, economică şi mai ştiu eu de care. Nu vreau să spun ce bine era atunci şi, invariabil, o să vedem noi sau – şi mai drastic – lasă că o să vedeţi voi ce rău va fi. Aş prezenta doar o altă imagine. Cea în care ne vom da jos din turnurile de fildeş în care ne-au urcat involuntar dezvoltarea tehnologiei şi creşterea bunăstării. Ne vom da poate jos din maşinile luxoase, vom ieşi poate din camerele de hotel, vom închide telefoanele şi laptpopurile si toate gadgeturile, vom ieşi de pe mess şi ne vom întâlni din nou, direct, faţă în faţă. Vom câştiga apropiere şi comunicare şi solidaritate. Ne vom reumaniza, ne vom ajuta reciproc. Ne vom zâmbi din suflet. Va fi poate altfel, dar de ce mai rău?

    Criza e în noi. Sau nu e.