• parter versus mansardă (sau symbolon, prima lecție) ;)

  by  • March 4, 2013 • Jurnal de zi cu zi

  cuget de zor, cu o logica atît de specifică peștilor (prietenii mei astrologi știu ce poate să însemne un mercur în pești în tranzit pentru un mercur natal în pești) asupra următorului aspect: operăm teoretic pe două nivele, să le numim simplu nivelul 1 și nivelul 2.

  • nivelul 1 este cel al lucrurilor de suprafață, al legilor nescrise ale lumii (lume în sensul de societate), al lui trebuie că așa trebuie, adică un del de d-aia, al imaginii artificiale despre noi, al gîndirii cvasiprofunde (ați văzut cît de fain gîndim noi în prefabricate? gîndire de tip fast-food. fără profunzime, fără autenticitate, fără implicare rațională de-adevăratelea).
  • nivelul 2 este cel al adevărului și al autenticitității.

  doar că, nefiind învățați/ crescuți/ educați sau, pur și simplu neavînd curajul sau poate chiar netrecîndu-ne prin cap că există și acest nivel 2 (el nu există selectat din oficiu în lista celorlate chestiuni prefabricate din mintea noastră), noi nu operăm în practică decît pe un singur nivel, nivelul 1. facem un lucru pentru că trebuie, fără să ne dăm seama dacă ne trebuie.  nu știm cine sîntem, nu știm ce vrem sau poate că știm, dar nu avem tupeul să admitem, pentru că nu dă bine în fața celorlalți și nici în fața noastră. fiecare din noi se consideră probabil impecabil în sufletul lui. și chiar dacă a mai greșit din cînd în cînd, tot timpul a existat o motivație foarte clară. hmmm… omul este o ființă complexă, ceea ce înseamnă că el nu poate fi schematic, de tipul bun sau rău. avem chestiuni bune, dar și chestiuni mai puțin bune/ chiar rele în noi, care sînt de înțeles, de integrat, de acceptat sau nu. ori dacă noi ascundem tot ce nu e conform sub covor, cum vom mai putea vreodată să ne împlinim/ desăvărșim? cum să ajungi la nivelul 2, că aia înseamnă că poți recunoaște onest: am o problemă cu alcoolul, drogurile, sexul, gelozia, nu-mi doresc copii, socră-mea mă scoate din sărite pentru că e un vampir energetic etc etc etc… cum să admitem aceste lucruri, că doar noi sîntem mai mult ca perfecți. cel puțin așa trebuie să părem; să dăm bine…

  propun încercarea de abordare a nivelului 2 în viața noastră. ce ziceți?

  symbolon lecția 1: soarele în pești