• traviata – deschiderea stagiunii la opera din brașov

  by  • September 24, 2012 • Jurnal cultural

  pentru că vara a început să lase locul toamnei cînd se numără bobocii, se culeg strugurii, merg copii la școală, dar se deschide și stagiunea la opera din brașov, iată-mă invitată la deschiderea stagiunii, mai precis la opera traviata, operă în 3 acte compusă de giuseppe verdi. spectacolul de sîmbătă s-a jucat cu casa închisă și a marcat, pe lîngă deschiderea stagiunii de care tocmai am amintit și aniversarea a 50 de ani de carieră pentru dirijorul ilarion ionescu-galați.

  pentru profanii ca mine sînt bine venite pliantele care se dau la intrare și unde se prezintă conținutul actelor și al eventualelor tablouri. mai mult de atît, în timpul spectacolului, apare și traducerea a ceea ce se cîntă pe scenă. date fiind aceste ajutoare, pot spune că am receptat cum se cuvine opera (operă inspirată de romanul lui duma – dama cu camelii).

  decoruri foarte bine realizate (nu e prima dată cînd remarc acest lucru), interpretare plină de suflet a violettei (cristina simionescu de la opera națională iași), toalete admirabil realizate purtate de solista principală, lacrimi șterse pe furiș în finalul tragic al operei: iubirea învinge, dar dincolo de moarte.

  pot să fac și o mențiune totalmente profană?

  subsemnata, tratîndu-se în pauză, cu un ecler și o bombă cu ciocolată.

  de ce veniți la operă?

  au niște prăjituri așa bune…

  dincolo de această coborîre în prozaic, încep să îmi recultiv gustul pentru fenomenul artistic denumit operă. chiar dacă verdictele mele nu au greutatea unui om cultivat în acest domeniu, ci se rezumă la atît de școlărescul mi-a plăcut/ nu mi-a plăcut, am admirat spectacolul de sîmbătă seara. și acesta e doar începutul.