• venezia

  by  • November 15, 2010 • Jurnal călător

  trenul te lasă în gara venezia santa lucia. capăt de linie. o gară cam cum e gara de nord din bucurești. bine, te poate lăsa și în venezia mestre. o altă gară din venezia, dar atunci ești la 13 km de centru. ieși din gară și dai de apă. și de un pod care te trece pe cealaltă parte.

  acuma, ca orice turist care se respectă, trebuie să ajungi în piața san marco. pornești printre străduțe. sunt mici și destul de întortochiate. și aglomerate rău. mulți turiști. am auzit vorbindu-se română, franceză, germană, arabă, chineză, indiană, rusă și italiană. ieri erau nu doar turiști pe străzi, ci și participanții de la un concurs de orientare. foarte tare ideea, dată fiind multitudinea de străduțe de acolo.

  pentru a ajunge în piața san marco, trebuie să urmezi fluxul de oameni și indicatoarele postate la fiecare intersecții pe clădiri. și mergi, mergi, mergi. am făcut pe jos cam 0 oră și un sfert, de la gară pînă în piața cu pricina. e adevărat, am și căscat gura în magazinele pline cu podoabe făcute manual din sticlă de murano, măști din porțelan, lemn sau platic, făcute de asemenea manual, suveniruri. am dat prioritate sportivilor care alergau de zor cu hărțile în mînă.

  în piaza san marco am fost acum 15 ani și știam că trebuie să fie un loc foarte mare.

  probabil că asta e una dintre surprizele veneziei sau, nu neapărat surpriză, una din sursele farmecului ei. faptul că ești tu însuți, ca turist, la un fel de concurs de orientare să găsești indicatoarele și să cotești prin străduțele nu mai late de un metru. și apoi să ajungi în piața san marco, acolo unde se află palatul dogilor. și dai astfel de un careu de dimensiunea unui stadion de fotbal, cu clădiri pe post de tribune. și apoi vezi golful veneziei, care dă în marea adriatică. tu și toată mulțimea de turiști.

  o altă sursă de farmec o constituie cu siguranță casele care ies din apă și străzile inundate pe care se plimbă în voie gondole.

  sau bărci. sau nu se plimbă, stînd parcate cuminți în dreptul casei. :)

  nu degeaba cînd spui italia, spui roma și veneția.

  bine și pizza și paste bologneze și parmezan și ….

  dar despre ele, altă dată. acum merg să mănînc o  … salată.